Roligt att du hittat hit – in till min svär.

Jag heter Annika Slussnäs och är bosatt i Larsmo. Till familjen hör min man, våra två tonårsdöttrar, hunden Trixi och katten Zelda. Vi trivs där vi bor i skogen vid vattnet.

Genom åren har jag varit intresserad av rörelse både fysiskt och vad rörelse ger för nya tankespår i huvudet. Min nyfikenhet och envishet har tagit mig till olika nya människomöten och intressanta sammanhang genom livet. I branscher som tandvård, café och barn & ungdom.

Jag trivs när diskussionerna är djupa, innanför skinnet och när olika skeden i livet tar en vidare och ger en möjligheter till något nytt.

Vad är mitt varför?

Ofta är det livsomvälvande saker som får en till förändring, så också hos mig.

Från att ha jag hade testat på yoga någon gång i ungdomen och tyckt att nämen va där detta, alldeles för lugnt och tråkigt för mig. Till att som 30+ hitta in till yoga igen, helt via en annan inkörsport.

I min rastlösa själ fanns ett behov av att hitta lugnet hos mig. Att lära känna och kunna hantera mig själv. Det som hände som fick mig att "komma till skott" och få mig att åter ta upp yogan och gå en utbildning i den, var att en kollega dog. Då på 2014 jobbade jag sedan många år tillbaka som tandskötare. Natten efter min tandläkarkollegas död drömde jag om honom. Att han frågade av mig "Annika, vad vill du göra med ditt liv?"

På morgonen tog jag upp tidningen Hälsa från nattduksbordet och där i mittuppslaget fanns något som fångade mitt intresse direkt. MediYoga / Medicinsk Yoga. En evidensbaserad yogaform som lagts grunden till i Sverige på 1997 av Göran Boll.

Sagt och gjort, några månader senare satte jag mig på flygplanet och flög till Stockholm för att inleda en utbildning till Mediyoga instruktör.

Det jag kände direkt när jag satte mig ner på yogamattan den första lektionen var "Wao, det här är något som känns bra". Vi hade uppgifter i att först implementera yogarutinen och meditationerna i våra egna kroppar och sinnen. Märkte att dessa rutiner gjorde gott för mig. Förstås var de utmande också, för den rastlösa person jag är. Men jag märkte småningom att jag "kunde andas", att jag hittade mitt andetag. Och hur jag blev allt lugnare i sinne och huvud. En skön känsla. Den skapade en nyfikenhet i mig, på att lära mig mera.

Våra döttrar märkte effekten, deras vipsiga mamma blev lugnare. Jag själv märkte effekten av att ha en yoga praktik i kroppen. Och då tog jag mod till mig och började dra mindre grupper i MediYoga. Som med allt som är nytt behövs tålamod för att folk skall hitta nya saker. Det testade mig, återigen fick jag backa från att ha färdiga planer och lösningar. Lita på processerna och ha tillit till att folk hittar mig och min yoga. Behålla min egen yogapraktik, hålla den så frekvent och ofta närvarande som det var möjligt. Utan egen praktik går inte yoga att dela, eller går men då är den inte självupplevd. Och för mig är det viktigt att jag först upplever vad yogan gör för och med mig, med kropp och huvud, innan jag kan dela den.

Min yogaresa fortsätter

Från MediYogan fortsatte nyfikenheten min till Hathayoga (en mera dynamisk yoga). Denna skolning var och är på finska i Kristinestad, på Yogasource. med Marjo Wuorisalo och Michael Cramm som suveräna lärare.

När den utbildningen Hathayoga RYT200 (200h registrerad yoga lärare) började 2017 gick jag in i den utbildningen med helt annan intention. Den var för mig, i mitt hjärta, i min kropp. Dock märkte jag ganska snart att nej, allt denna kloka, djupa och kroppsmedvetande görande kunskap kan jag inte hålla bara för mig. Jag vill dela också det!

"Breathe. Let go. And remind yourself that this very moment is the only one you will have for sure."

Nu 2021 går jag fortsättningsutbildning i RYT300 (300 utbildnings timmar till), också denna gång i Kristinestad vid Yogasource.

Nu är temat Embodiment. För mig betyder embodiment att ta in hur rörelserna (yogasanas) upplevs i kroppen. Förenkla, sänka tröskeln till vad yoga är. Denna utbildning som jag "blir färdig" från i mars 2022 betyder frihet för mig. Frihet i rörelser och sinne.

Är jag då färdiglärd efter detta? Nej, aldrig. Alla yogapass är unika, alla deltagre är unika. Jag öppnar utrymmet att yoga i, men yogan tillsammans med mig är DIN upplevelse, av din kropps möjligheter till rörelse. Utan att döma den för hur stel den är och vad den inte kan. Att istället hitta nyfikenheten på vad den KAN. I närvaro och kontakt med ditt andetag. I att känna fötterna jordade ner i marken.

Välkommen in i sfären!

Där du tillåts vara den underbara personen som är Du.

Kram Annika

"Breathe. Let go. And remind yourself that this very moment is the only one you will have for sure."